Απορρίμματα: η πράσινη πρόταση των ΟΕΑ, Greenpeace, WWF, MedSOS για την Αττική


Την «πράσινη πρότασή» τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής κατέθεσαν τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης,GreenpeaceWWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS).
Κεντρικοί άξονες της «πράσινης πρότασης» είναι η πρόληψη, η ανακύκλωση, η εναλλακτική διαχείριση και η κομποστοποίηση.
Οι τέσσερις ΜΚΟ προωθούν μια πρόταση απεξάρτησης από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων σε βάθος 25ετίας με παράλληλη προέκταση του χρόνου ζωής τους κατά δέκα χρόνια, ενώ αντιτίθενται στη δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης, με ελαχιστοποίηση και αξιοποίηση του παραγόμενου RDF σαν εναλλακτικό καύσιμο σε υπάρχουσες βιομηχανίες.
Οι ΟΕΑ, Greenpeace, WWF και Δίκτυο Μεσόγειος SOS προτείνουν τη μαζική διάδοση της οικιακής κομποστοποίησης, αλλά και την τοποθέτηση μηχανικών κομποστοποιητών σε χώρους συναθροίσεων όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ, την πλήρη αξιοποίηση του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης για τις συσκευασίες, την ενίσχυση των Κέντρων Ανακύκλωσης και τον περιορισμό της δράσης των ρακοσυλλεκτών.
Προτείνεται, επίσης, ο πενταπλασιασμός της αξιοποίησης των Βιοαποικοδομήσιμων υλικών ως το 2035 και ο υπερδιπλασιασμός της ανακύκλωσης απορριμμάτων (χαρτί-γυαλί, μέταλλα, πλαστικά) στο ίδιο διάστημα.
Σε αντίθεση με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που ως το 2017 προβλέπει ότι το 48% των απορριμμάτων είτε θα καταλήγει στους ΧΥΤΥ είτε θα αξιοποιείται ενεργειακά, οι ΜΚΟ προτείνουν μια λύση διαχείρισης του 87,5% του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής μέσω της κομποστοποίηση, της ανακύκλωσης και της εναλλακτική διαχείρισης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις