Πολύ Υποσχόμενα τα Βιοκαύσιμα από Άλγη στις ΗΠΑ



Η άλγη είναι μια μεγάλη κατηγορία αυτοτροπικών οργανισμών. Είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, όπως τα φυτά, αλλά δεν έχουν βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουμε στα φυτά.
Η άλγη ευδοκιμεί σε νερά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η κοπριά και τα χημικά λιπάσματα που καταλήγουν στους υδροφόρους ορίζοντες χάρις το ξέπλυμα της βροχής. Η υπερβολική όμως ανάπτυξη της άλγη μειώνει τα αποθέματα οξυγόνου στο νερό με αποτέλεσμα ή να σκοτώνει τους υπόλοιπους υδρόβιους οργανισμούς (όπως στη περίπτωση λιμνών), ή να τους απομακρύνει από το φυσικό τους περιβάλλον (όπως συμβαίνει στις παράκτιες περιοχές). Τώρα θα πείτε και πως αυτό το πράγμα μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον. . . 

Σύμφωνα με μελέτη του Pacific NorthwestNational Laboratory, η παραγωγή βιοκαυσίμου από άλγη στις ΗΠΕ μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 21 δις γαλόνια, μια πολύ σημαντική ποσότητα ακόμα και για τα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς.
Με βάση τη μελέτη, μεγάλη σημασία έχει το που παράγει κάποιος βιοκαύσιμο από άλγη, ώστε να μειωθεί το νερό που χρειάζεται για την καλλιέργειά της. Οι ηλιόλουστες περιοχές και οι υγρές περιοχές, όπως αυτές κοντά στον Κόλπο του Μεξικού έχουν σαφές πλεονέκτημα. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η παραγωγή του 17% των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται στις μεταφορές.
Το καύσιμο από άλγη χρειάζεται 8,6-50,2 γαλόνια νερού για κάθε μίλι που θα αποδώσει, ενώ στην περίπτωση της αιθανόλης από καλαμπόκι η ποσότητα αυτή είναι 0,6-61,9. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι η άλγη μπορεί να παράγει 80 φορές περισσότερο καύσιμο ανά εκτάριο ανά έτος και αυτό είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις