Παγκόσμιο Νόμισμα με συνταγή και προτροπή Δ.Ν.Τ.


Μερικές φορές υπάρχουν πράγματα που είναι τόσο συγκλονιστικά σαν γεγονός και ότι απλά δεν θέλετε να τα αναφέρετε εάν δεν μπορεί να είναι πλήρως και απόλυτα τεκμηριωμένα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχουν υπάρξει πολλές φήμες για μια επερχόμενη έλευση ενός  παγκόσμιου νομίσματος, αλλά κάποιες φορές είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα σχέδια αυτά για ένα τέτοιο νόμισμα, είναι πραγματικότητα στην εφαρμογή τους ή όχι. Οχι πια πλέον. Ένα έγγραφο με τίτλο«Αποθεματικό Συσσώρευσης και της διεθνούς νομισματικής σταθερότητας»  από το τμήμα στρατηγικής και πολιτικής αναθεώρησης που δημοσίευσε το ΔΝΤ συνιστά ότι ο κόσμος εγκρίνει πλέον ένα παγκόσμιο νόμισμα που ονομάζεται "Bancor" και ότι μια Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα θα δημιουργηθεί για να εφαρμόζει αυτό το νόμισμα. Η έκθεση φέρει ημερομηνία 13 Απριλίου 2010 και ένα πλήρες αντίγραφο μπορεί να διαβαστεί εδώ . Δυστυχώς αυτό δεν είναι διαφημιστική εκστρατεία και δεν είναι μια φήμη. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόταση σε επίσημο έγγραφο από έναν από τους πιο mega-ισχυρούς θεσμούς, που επηρεάζει πράγματι ουσιαστικά την παγκόσμια οικονομία.Όποιος ακολουθεί το ΔΝΤ, ξέρει ότι αυτό που θέλει το ΔΝΤ, γίνεται συνήθως.Έτσι, θα μπορούσε ένα παγκόσμιο νόμισμα με την ονομασία ως το"Bancor" να υπάρξει στον ορίζοντα;Αυτό είναι τώρα ένα εύλογο ερώτημα.
Τι θα είναι το "Bancor" και από πού προέρχεται ; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι  "Bancor" είναι το όνομα μιας υποθετικής παγκόσμιας νομισματικής μονάδας, αξίζει δεν να αναφερθεί ότι προτάθηκε από τον John Maynard Keynes.Ο Keynes ήταν ένας παγκοσμίου φήμης Βρετανός οικονομολόγος ο οποίος ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιτροπής Τραπεζών που δημιούργησε μετέπειτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (  I.M.F. ) κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Breton Woods.
Το λήμμα της Wikipedia για το "Bancor" το θέτει ως ....
Η bancor ήταν μια παγκόσμια νομισματική μονάδα του συμψηφισμού που προτάθηκε από τον John Maynard Keynes, ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας και πρόεδρου της  Παγκόσμιας Επιτροπής Τραπεζών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θέσπισε το σύστημα του Bretton Woods, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί.
Η έκθεση του ΔΝΤ που αναφέρεται ανωτέρω, προτείνεται να ονομάζετε η επόμενη παγκόσμια νομισματική μονάδα του "Bancor" προς τιμήν του Keynes.
Έτσι τι γίνεται με ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (ΕΤΔ); Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ΕΤΔ έχουν touted ως το επόμενο παγκόσμιο νόμισμα. Λοιπόν, η έκθεση οραματίζεται λήψη ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων "το κύριο αποθεματικό στοιχείο" καθώς κινούμαστε προς μια παγκόσμια νομισματική μονάδα ....
"Ως συμπλήρωμα σε ένα πολυπολικό σύστημα, ή ακόμη-πιο φιλόδοξη-λογική του τέλος, μεγαλύτερο ρόλο θα μπορούσε να θεωρηθεί για το SDR."
Ωστόσο, η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι τα ΕΤΔ έχουν κάποιους σοβαρούς περιορισμούς. Δεδομένου ότι η αξία των ΕΤΔ είναι στενά συνδεδεμένα με τα εθνικά νομίσματα, κάτι που επηρεάζει τις αξίες τις νομισματικές ισονομίες θα επηρεάσουν ΕΤΔ (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα).
Αυτή τη στιγμή ισχύουν, τα ΕΤΔ από ένα σύνολο νομισμάτων. Το παρακάτω είναι μια ανάλυση των συνιστωσών του SDR ....
* Δολάριο ΗΠΑ (44 τοις εκατό)
* Ευρώ (34 τοις εκατό)
* Γεν (11 τοις εκατό)
* Λίρα (11 τοις εκατό)
Η έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η μετάβαση σε ΕΤΔ είναι μόνο μια μερική απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και ζητεί την έγκριση μίας νομισματικής μονάδας που θα ήταν πραγματικά διεθνής. Η αλήθεια είναι ότι τα ΕΤΔ είναι αδέξια και δυσκίνητα. Για την ώρα, ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα πρέπει να μετατραπούν εκ νέου σε ένα εθνικό νόμισμα, πριν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και ότι τα όρια να είναι πραγματικά για την χρησιμότητά τους σύμφωνα με την έκθεση ....
«Ο περιορισμός του ΕΤΔ, όπως συζητήθηκε στο παρελθόν είναι ότι δεν είναι ένα νόμισμα. Τόσο η SDR και εκφραζόμενο σε ΕΤΔ, μέσα θα πρέπει να μετατραπεί τελικά σε ένα εθνικό νόμισμα για τις περισσότερες πληρωμές ή για τις παρεμβάσεις στις αγορές ξένου συναλλάγματος, η οποία προσθέτει σε επαχθείς χρήση των συναλλαγών. Και αν ένα SDR σύστημα σωστά  βασισμένο, θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από το κυρίαρχο εθνικό νόμισμα, η αξία του ΕΤΔ παραμένει σε μεγάλο βαθμό και συνδέονται άμεσα με τους όρους και τις επιδόσεις των μεγάλων χωρών ως βασική συνιστώσα. "
Έτσι ποια είναι η απάντηση;
Λοιπόν, η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι η υιοθέτηση ενός πραγματικού παγκόσμιου νομίσματος η οποία θα διοικείται από μια Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα είναι η απάντηση στην Παγκόσμια Κρίση.
Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι θα ήταν ιδανικό αν το "Bancor» θα αρχίσει αμέσως να χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα από πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά επίσης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση θα ήταν για το «Bancor" να κυκλοφορεί παράλληλα με τα εθνικά νομίσματα κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του . . . 
"Μια επιλογή είναι το bancor να εγκριθεί, ως κοινό νόμισμα (όπως το ευρώ), μια προσέγγιση που θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα σε ευρεία χρήση και την εξάλειψη της αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ των adopters (συγκρίσιμα, για παράδειγμα, Cooper 1984, 2006 και του Economist, 1988). Μια κάπως λιγότερο φιλόδοξη(και ρεαλιστική) επιλογή θα ήταν το bancor να κυκλοφορεί παράλληλα με τα εθνικά νομίσματα, αν και θα πρέπει να εγκριθούν από την Fiat, τουλάχιστον κάτω από ορισμένες (όχι κατ 'ανάγκην συστηματική) χώρες με σκοπό τις αγορές συναλάγματος, καθώς και για την ανάπτυξη. "
Έτσι προκύπτει λοιπόν το ερώτημα ποιος θα τύπωνε και θα είχε την διαχείριση του «Bancor";
Λοιπόν, μια Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα φυσικά. Θα ήταν κάτι σαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μόνο ότι θα ήταν εντελώς έξω από τον έλεγχο μιας συγκεκριμένης εθνικής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών . . .
"Ένα παγκόσμιο νόμισμα, bancor, που εκδίδεται από μια Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα θα σχεδιαστεί ως ένα σταθερό νόμισμα με την αξία του να μην συνδέεται αποκλειστικά με τις συνθήκες κάθε συγκεκριμένης "εθνικής οικονομίας". Δεδομένου ότι το εμπόριο και  οι ανάγκες για αυξημένη χρηματοδότηση συνεχίζουν να αυξάνονται γρήγορα καταλήγουν να συντελεστεί πιο γρήγορα η Παγκόσμια Νομισματική Ολοκλήρωση, η σημασία αυτής της ευρύτερης προοπτικής αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς "
Στην πραγματικότητα, σε ένα σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ συγκρίνει ειδικότερα την προτεινόμενη Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ . . . 
"Η Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης, παρέχοντας ρευστότητα που απαιτείται σε κάθε περίπτωση δυσμενών κρίσεων και πιο ευέλικτα από ότι σήμερα. Όπως η ρευστότητα που παρέχεται στην πρόσφατη κρίση κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία όμως δεν μπορεί  πάντα να παρέχει τέτοια ρευστότητα. "
Έτσι, είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε; 
Ένα παγκόσμιο νόμισμα που θα διοικείται από μια διεθνή Κεντρική Τράπεζα και διαμορφώθηκε μετά από την αδυναμία  παροχής αυξημένης ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ;
Όπως έχουμε δει στην ιστορική αναδρομή του δολαρίου στο παρελθόν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει υποτιμήσει το δολάριο κατά περισσότερο από 95 τοις εκατό από τότε που δημιουργήθηκε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο χρέος στην ιστορία του κόσμου, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος.
Έτσι τώρα θέλουμε να επιβάλει ένα τέτοιο οικονομικό σύστημα για το σύνολο του πλανήτη;
Η αλήθεια είναι ότι ένα παγκόσμιο νόμισμα (είτε πρόκειται για την ονομασία "Bancor» ή να δοθεί ένα διαφορετικό όνομα στο σύνολό της) θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την εθνική κυριαρχία κάθε έθνους και θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς την Παγκόσμια Κυβέρνηση. 
Ας ελπίσουμε ότι το "Bancor" εάν και όποτε εφαρμοστεί να είναι για το καλό της ανθρωπότητας και να λειτουργήσει ως ένα Παγκόσμιο Νόμισμα που θα ενώνει όλο τον κόσμο και όχι να του δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα από όσα έχει ως σήμερα.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που είναι απολύτως αποφασισμένα να δημιουργήσουν ένα Παγκόσμιο Νόμισμα και μια Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα για την Παγκόσμια Οικονομία που θα καλείτε να λειτουργήσει μέσα σε αυτό.
Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συμβεί, δεδομένου ότι ο ρόλος πλέον του Δ.Ν.Τ γίνεται καθοριστικός για όλο και περισσότερες Εθνικές Οικονομίες ανά τον κόσμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις