Ηλιακή ενέργεια μέσω των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων μετατρέπεται σε . . . Ηλεκτρική


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ εφηύραν ένα νέο τρόπο για να εκμεταλλευθούν την ενέργεια του Ηλίου, δίχως την χρήση φωτοβολταϊκών, αλλά με τη χρήση του μαγνητισμού.
Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι με την κατάλληλη ένταση, μια πηγή φωτός μπορεί να παράγει ένα μαγνητικό πεδίο 100 φορές ισχυρότερο από ότι πίστευαν μέχρι πρότινος. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι αυτό είναι δυνατό εξαιτίας ενός φαινομένου κατά το οποίο τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα παράγουν ηλεκτρισμό.
Μάλιστα, είναι δυνατή και η εκμετάλλευση αυτής της ενέργειας υπό τις κατάλληλες συνθήκες και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά. Τα ηλεκτρόνια στο μαγνητικό πεδίο κινούνται σε ένα σχήμα « C», πράγμα που δημιουργεί ένα ηλεκτρικό και μαγνητικό δίπολο. Εγκαθιστώντας πολλά από αυτά τα δίπολα στη σειρά, μπορεί να παραχθεί σημαντική ποσότητα ενέργειας.
«Αντί να απορροφάται το φως, η ενέργεια αποθηκεύεται μαγνητικά. Ο έντονος μαγνητισμός μπορεί να παραχθεί από το έντονο φως, αποτελώντας έτσι μια καλή πηγή ενέργειας», σημειώνουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου.
Ακόμη ένα πλεονέκτημα της πειραματικής μεθόδου είναι ότι το φως δεν απορροφάται και συνεπώς δεν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να επιτύχει απόδοση 10% στο μέλλον. «Χρειαζόμαστε μόνο κάτοπτρα για να εστιάσουμε το φως και μια ίνα για να το καθοδηγήσουμε. Το γυαλί είναι κατάλληλο και για τους δύο αυτούς σκοπούς», τονίζουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις