Στην Επαρχία το 70% των Αιτήσεων για το «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον»
Σε 30.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για συμμετοχή στο «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον», έναν μήνα μέχρι την εκπνοή της πρώτης φάσης του προγράμματος (ολοκληρώνεται στις 16 Μαΐου). Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, το 70% επί του συνόλου των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα προέρχεται από την Περιφέρεια. Μάλιστα, τουλάχιστον οι μισές αιτήσεις προωθούνται ήδη για προέγκριση, ενώ ενδεικτικό στοιχείο του αυξημένου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι σε δύο από τις τέσσερις, συνολικά, συνεργαζόμενες τράπεζες οι αιτήσεις δανείων για το «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» ξεπερνούν το 30% του κύκλου εργασιών για ανάλογα προϊόντα.
«Είναι αναλογικά το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυτής της δράσης που πραγματοποιείται σήμερα στην Ευρώπη και αναμένεται να μοχλεύσει συνολικά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στην αγορά», επισήμανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ. Όπως επισημαίνει το υπουργείο σε σχετικές ανακοινώσεις του αναφορικά με το πρόγραμμα, ο τομέας των κτηρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ, κατά την περίοδο 2000-2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου, υπογράμμισε ότι μέσα σε έναν χρόνο θεσπίστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τριπλασιάστηκε μέσα στο 2010 η εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά, ενώ το τρέχον έτος θα προστεθούν στο σύστημα άλλα 500 MW από νέες εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
«Συνολικά μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένουμε περισσότερα από 15 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενώ άλλα 4 με 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τα δίκτυα διασύνδεσης κυρίως των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Μανιάτης.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά του αισιοδοξία ότι η χώρα θα βγει από την κρίση επενδύοντας στο μοντέλο έξυπνης πράσινης ανάπτυξης και κάλεσε τους εκθέτες να ενσωματώσουν την καινοτομία, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία στο DNA των επιχειρήσεών τους, δημιουργώντας προϊόντα ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.
Σχόλια