Σόμπες Καλοριφέρ & Αυτονομίας Θέρμανσης με χρήση πέλλετ ( Pellet )


Οι σόμπες pellet.
Για την χώρα μας μπορεί να είναι κάτι καινούργιο, όμως η χρήση τους ξεκινάει απο τον Καναδά και την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του '80 και εξαπλώθηκε μέχρι το 2000 στην Σκανδιναβία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και όχι μόνο.
Πρόκειται για μια μορφή βιοκαυσίμων με ευρεία διαδεδομένη χρήση και πολλές εφαρμογές, που αποτελούνται από συσσωματώματα βιομάζας ξυλώδους μορφής. Για την παραγωγή της πρώτης ύλης χρησιμοποιούνται υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου, δασικά υπολείμματα αλλά και γεωργικά υπολείμματα τα οποία αποξυλώνονται. Τα συσσωματώματα είναι τυποποιημένο κυλινδρικό βιολογικό καύσιμο με προδιαγραφές ποιότητας, για την παρασκευή του οποίου δεν χρησιμοποιούνται κόλλες ή χημικά πρόσθετα - μόνο υψηλή πίεση και ατμός, γεγονός που τα καθιστά απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον.
Το σχηματιζόμενο προϊόν χαρακτηρίζεται από υψηλή συνοχή, χαμηλό ποσοστό υγρασίας (λιγότερο από 10%) γεγονός που επιτρέπει την καύση του και την υψηλή θερμαντική του απόδοση. Επιπλέον οι μικρές του διαστάσεις και η γεωμετρικότητα του σχήματός του, επιτρέπουν την εύκολη αποθήκευση και χειρισμό του. Σε αυτό συμβάλλει και η δυνατότητα συσκευασίας των wood pellets σε σάκους των 15, 20 και 50 κιλών.
 Ξεχάστε τις εποχές χρήσης πετρελαίου ή καυσόξυλων και τις χαμηλές θερμαντικές αποδόσεις και το μαύρο καπνό. Οι σύγχρονη τεχνολογία αξιοποίησης της βιομάζας έχουν εξελιχθεί τόσο, που πλέον αποτελούν μια αξιόπιστη και ανταγωνιστική επιλογή, όχι μόνο σε επίπεδο κατοικίας, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
 Έχουν μεγάλη θερμική απόδοση 90 -96% και μικρή κατανάλωση καυσίμου. Η αυτονομία καύσης ξεκινά από τις 32 ώρες και μπορεί να φθάσει εώς τις 100 ώρες (εξαρτάται από το μοντέλο).

 Οι σόμπες ξύλου pellet είναι απόλυτα τηλεχειριζόμενες και μπορούν να προγραμματιστούν σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση, ενώ σε ορισμένα μοντέλα δίνεται η δυνατότητα διαχείρισης και προγραμματισμού μέσω internet!
 Επιπλέον οι σόμπες καύσης pellet δεν απαιτούν την τοποθέτηση καμινάδας. Για το λόγο αυτό αποτελούν την ιδανική λύση θέρμανσης σε διαμερίσματα πολυκατοικιών ή σε χώρους στους οποίους η τοποθέτηση καμινάδας είναι αδύνατη.
 Τα pellets είναι άκρος ανταγωνιστικά έναντι του πετρελαίου, του φυσικού αέριου και του ηλεκτρισμού όχι μόνο ως προς το κόστος αλλά και σε σχέση με την ευκολία χρήσης και την αξιοπιστία της τεχνολογίας.
Τα πλεονεκτήματα είναι

  •             Πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο και το ρεύμα της ΔΕΗ.
  •            Η σταθερή πυκνότητα, η χαμηλής υγρασία, το χαμηλό κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης το καθιστούν πιο αποδοτικό απο κάθε άλλη μορφή θερμαντικής ενέργειας.
  •        Πανεύκολο στην χρήση του αφού μεταφέρεται συσκευασμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόματο δοσομετρητή για τροφοδοσία της φωτιάς.
  •            Δεν εκλύονται επικίνδυνα αέρια κατά την καύση λόγω απουσίας χημικών κατά τη διαδικασία παραγωγής του.
  •           Είναι το πιο οικολογικό γιατί για τη δημιουργία των pellets δεν απαιτείται να κοπούν δέντρα γιατί παράγεται από απορριφθείσα ή ανακυκλώσιμη ξυλεία και η τέλεια καύση του εκμηδενίζει την ποσότητα της τέφρας. Επόμενο είναι πως η καύση των pellets βοηθά ουσιαστικά στη μείωση των δασικών υπολειμμάτων από την παραγωγή ξυλείας και από τη βιομηχανία επίπλων.
Βάση ερευνών που έχουν γίνει παγκοσμίως, 2 κιλά pellets ισοδυναμούν περίπου με 1 λίτρο πετρελαίου. Είναι ξεκάθαρο ότι ο καταναλωτής που θα επιλέξει τη θέρμανση με pellets, θα έχει κόστος θέρμανσης περί τα ~0,4 ευρώ (~40 λεπτά) ανά 1 λίτρο ισοδύναμου πετρελαίου ( ~0,80 ευρώ ). Η θέρμανση, λοιπόν με στερεό καύσιμο παρέχει μείωση του κόστους θέρμανσης περίπου κατά 40 - 50% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πολύ βασικό και ενδιαφέρον είναι πως καμία αύξηση δεν αναμένεται στην τιμή των καυσίμων αυτών, δεδομένου ότι ο εσωτερικός ανεφοδιασμός και οι δυνατότητες για παραγωγή και διάθεση στην ελληνική αγορά είναι ικανές να υπερκαλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργούνται, σε αντίθεση με την αξία του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά και προβλέπεται να αυξάνεται συνεχώς κυρίως της υψηλής φορολόγησης και την ανάγκη εσόδων του κράτους.
Εδώ πρέπει να πούμε πως οι Σόμπες Pellet χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
·       Συσκευές Εσωτερικού Χώρου Καύσης Pellet.

Είναι οι σόμπες pellet αέρα και οι σόμπες pellet νερού.

Η σόμπα Pellet αέρα 
βασίζεται στην καύση pellet που γίνεται με αυτόματο τρόπο. Ο ζεστός αέρας που παράγεται από την καύση του pellet διοχετεύεται στο χώρο από τις περσίδες που έχει η σόμπα. Η θέρμανση που έχουμε στο χώρο είναι άμεση. Οι σόμπες pellet αέρα διαθέτουν αυτόματο χρονοθερμοστάτη για προγραμματισμό λειτουργίας.
                                                   
                                                  
                                                                                                                                                      
Η σόμπας pellet νερού
είναι παρόμοια με αυτή του λέβητα αφού η σόμπα μας συνδέεται στο δίκτυο θέρμανσης και λειτουργεί σαν λέβητας. Πιο αναλυτικά η καύση pellet γίνεται αυτόματα και κατά τη διάρκεια της ζεσταίνει το νερό που στη συνέχεια με τη βοήθεια του κυκλοφορητή θα διοχετευτεί στο δίκτυο της θέρμανσης (θερμαντικά σώματα). Οι σόμπες Pellet νερού διαθέτουν αυτοματισμούς για ευκολία και προγραμματισμό στη χρήση.
                  

Συσκευές Λεβητοστασίου Καύσης Pellet
Οι λέβητες καύσης Pellο pellet είναι αποθηκευμένο σε μια δεξαμενή  ενός κοχλία που προωθεί την ποσότητα που χρειάζεται για να αποδώσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Η καύση του γίνεται με τη βοήθεια ενός σύγχρονου καυστήρα και ζεσταίνει το νερό του λέβητα που αργότερα μέσω δικτύου σωληνώσεων θα κυκλοφορήσει στα σώματα.
Οι καυστήρες λέβητες Pellet 
μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε υπάρχον σύστημα θέρμανσης τόσο για μονοκατοικίες όσο και για μικρές πολυκατοικίες, αρκεί να αντικαταστήσουμε τον καυστήρα πετρελαίου ή φυσικού αεριού και στην θέση τους να λειτουργούν αυτοί.
Την εγκατάσταση τους αναλαμβάνουν εξουσιοδοτημένοι θερμόυδραυλικοί και απαιτούνται περίπου 3 - 4 για την τοποθέτηση και εγκατάσταση τους.
Ο καυστήρας pellet αποτελείται από ένα σωλήνα (που εισάγει το pellet) και από το σύστημα καύσης. Ο καυστήρας είναι εφοδιασμένος με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για την ασφάλεια της καύσης. Η διαδικασία έναρξης είναι εντελώς αυτόματη με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα γρήγορο και αποδοτικό ξεκίνημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση αντικατάστασης του καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα pellet το κόστος είναι μικρό, το οικονομικό όφελος λόγω της χαμηλής τιμής του pellet είναι μεγάλο και η απόσβεση του συστήματος άμεση. 
                                         
Πρόκειται λοιπόν για ένα βιοκαύσιμο που παράγεται από κατάλοιπα ξύλου (πριονίδια) ή από γαϊδουράγκαθα το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης, ώστε να αποβάλει πλήρως την υγρασία, και παίρνει τη μορφή μικρών κυλίνδρων, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Η ιδιαιτερότητα του πέλετ είναι ότι επιτυγχάνει τέλεια καύση με ενεργειακή απόδοση πάνω από 90%, χωρίς αξιόλογα κατάλοιπα: Από έναν σάκο με δέκα κιλά πέλετ θα μείνουν περίπου μόλις 10 γραμμάρια στάχτης.

Περισσότερα για τιμή, απόδοση, εφαρμογές  πέλλετ (pellet)

Δύο κιλά πέλετ έχουν την ίδια θερμική απόδοση με ένα λίτρο πετρελαίου.
«Όμως, τα δύο κιλά πέλλετ κοστίζουν 38 λεπτά ενώ το ένα λίτρο πετρέλαιο αναμένεται φέτος να πωλείται μεταξύ 75-80 λεπτά, οπότε έχουμε ένα καύσιμο κατά 50% οικονομικότερο».
«Την τελευταία χρονιά που χρησιμοποίησα πετρέλαιο, καταναλώσαμε σε ένα διώροφο σπίτι που μένω με τον αδελφό μου, περίπου 6.500 λίτρα πετρέλαιο.
Δηλαδή πληρώσαμε περίπου 4.800 ευρώ. Πέρυσι, που εγκαταστήσαμε τον καυστήρα με πέλετ χρειαστήκαμε 9.500 κιλά από το βιοκαύσιμο, δηλαδή πληρώσαμε περίπου 1.980 ευρώ, με θερμοκρασίες πάνω από 22 βαθμούς στο σπίτι και χωρίς κανένα πρόβλημα απολύτως», «σχεδόν κάναμε απόσβεση στο κόστος του καυστήρα μέσα σε έναν χρόνο».
Η απόδοση ενός λίτρου πετρελαίου είναι 8.200 θερμίδες ενώ ενός κιλού πέλετ είναι 4.500 θερμίδες. Για τον λόγο αυτόν γίνεται σύγκριση ενός λίτρου πετρελαίου και δύο κιλών πέλετ. Με λίγα λόγια, αν χρειαζόμαστε για 1.000 λίτρα πετρελαίου 750-800 ευρώ, για τα 2.000 κιλά πέλετ χρειαζόμαστε 380 ευρώ».
Ο τρόπος για να επιλέξουμε τι συσκευή που καλύπτει τις δικές μας ανάγκες ξεκινάει με το αν μένουμε σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία.
Άν δηλαδή μένουμε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας και υπάρχουν εγκατεστημένα θερμαντικά σώματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ήδη υπάρχον δίκτυο θέρμανσης του διαμερίσματος σας και να εγκαταστήσετε:

1)Σόμπα-Λέβητα Ξύλου-Pellet 
                        ή
2)Τζάκι Λέβητα με ή και χωρίς Pellet

Οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν, εάν το επιθυμείτε, έτσι ώστε να διατηρήσετε την σύνδεση με το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας (πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α) και να χρησιμοποιείτε επικουρικά την θέρμανση με Pellet ή και το αντίθετο.
Εφόσον αποφασίσετε να μην χρησιμοποιήσετε το δίκτυο θέρμανσης με θερμαντικά σώματα στο διαμέρισμα σας μπορείτε πολύ εύκολα να προχωρήσετε στην αγορά μιας αερόθερμης σόμπας Pellet.

Άν τώρα μένουμε σε μονοκατοικία και υπάρχουν εγκατεστημένα θερμαντικά σώματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ήδη υπάρχον δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού σας και να εγκαταστήσετε:
Σόμπα-Λέβητα Pellet
Σόμπα-Λέβητα Ξύλου-Pellet
Καυστήρα-Λέβητα Pellet
Τζάκι Λέβητα με ή και χωρίς Pellet

Οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν, άμεσα στο υπάρχον δίκτυο θέρμανσης της μονοκατοικίας σας, έτσι ώστε να μπορείτε να αποκομίσετε το μεγάλο οικονομικό όφελος που προκύπτει.

Μικρά μυστικά προς όφελος του υποψήφιου αγοραστή και καταναλωτή.
Το πιο σημαντικό για κάθε συσκευή τεχνολογίας pellet είναι η τεχνική εξυπηρέτηση μετά την πώληση. Όταν θα επιλέξετε ανάμεσα σε συσκευές θέρμανσης διαφόρων εταιριών είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάποιος τεχνικός στην εταιρία που να ασχολείται με την λειτουργία την συσκευής και να μπορεί να σας βοηθήσει στο στήσιμο της.
Ένα από τα σοβαρά προβλήματα της Ελληνικής αγοράς συσκευών καύσης Pellets είναι η ποιότητα του καυσίμου. Η ποιότητα των pellets εξαρτάται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.
Στην χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμη οι μηχανισμοί εκείνοι που θα επέτρεπαν την σωστή αξιοποίηση των διαφόρων πηγών βιομάζας του Ελληνικού χώρου και γι’αυτό το λόγο οι βιομηχανίες pellets που λειτουργούν στην χώρα μας δεν μπορούν να έχουν σταθερή προμήθεια πρώτης ύλης.
Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η σύσταση των pellets που παράγονται, μπορεί να διαφέρει σε κάθε παρτίδα που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής, κάτι που δεν οφείλεται απαραίτητα στην κακή βούληση και την ασυνειδησία των Ελλήνων παραγωγών που στην πλειονότητά τους είναι υπέρμαχοι της ποιότητας των προϊόντων που παράγουν και βελτιώνουν τις παραμέτρους της παραγωγής τους διαρκώς.
Η μέχρι τώρα πάντως εμπειρία έδειξε ότι η ποιότητα των περισσότερων Ελληνικών pellets, είναι σημαντικά καλύτερη από διάφορα προϊόντα εισαγωγής που βασίζονται για την διακίνησή τους μόνο στην φτηνή τους τιμή.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του προβλήματος είναι γειτονική μας χώρα, της οποίας ο μεγαλύτερος αριθμός των βιομηχανιών που παράγουν pellets τα διαθέτουν μεν σε χαμηλή τιμή αλλά είτε χρησιμοποιούν ρητινούχα ξύλα ως πρώτη ύλη, κάνοντας τα pellets ακατάλληλα για χρήση καθώς δεν έχουν μηχανική αντοχή και το κυριότερο παράγουν όξινα υπολείμματα στα καυσαέρια τους με αποτέλεσμα συσσωματώματα στα στερεά υπολείμματα της καύσης τους, είτε θρυμματίζουν και χρησιμοποιούν αδιάκριτα ότι βρουν μπροστά τους με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί ακόμη και κομμάτια εφημερίδας ενσωματωμένα στα pellets.
Στις περιπτώσεις αυτές η ποιότητα του προϊόντος θυσιάζεται στο βωμό την φτηνής τιμής, καταλήγοντας στην κλασική κουβέντα "οτι πληρώνεις παίρνεις".
Η ποιότητα των Pellets είναι κάτι που αλλάζει δραματικά την συμπεριφορά των συσκευών καύσης βιομάζας. Κακή ποιότητα καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα τα οποία μπορεί να ξεκινούν από μικρές δυσλειτουργίες και μείωση του χρόνου ανάμεσα στους περιοδικούς καθαρισμούς για να καταλήξουν ακόμη και σε σοβαρές βλάβες ή και αδυναμία λειτουργίας της συσκευής.
Ο ιδιοκτήτης κάθε συσκευής μπορεί μετά από κάποια περίοδο χρήσης να εντοπίσει πολύ εύκολα τα Pellets εκείνα τα οποίο βοηθούν στην σωστή λειτουργία της. Αφού αποκτήσουμε εμπειρία στον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή μας, μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημάδια που κάνουν κάποια παρτίδα pellets καλής ποιότητας ή κατώτερης.
Αφού είμαστε λοιπόν κάτοχοι συσκευής με pellets και επιθυμούμε να δοκιμάσουμε μια νέα μάρκα Pellets από κάποιο εργοστάσιο που δεν ξέρουμε, η πιο σωστή τακτική είναι η δοκιμή.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να ζητήσουμε να μας αποσταλεί με τον πιο οικονομικό τρόπο μια μικρή ποσότητα pellets, ένα με δυο σακιά, ώστε να τα δείτε πριν προχωρήσετε σε παραγγελία μεγάλης ποσότητας.
Αφού τα παραλάβουμε καθαρίζουμε την συσκευή μας από όλα τα κατάλοιπα των προηγούμενων καυσίμων, αδειάζουμε την δεξαμενή της συσκευής σας από το προηγούμενοpellet και βάζουμε την νέα ποσότητα. Καθώς τα αδειάζουμε προσέχουμε αν έχει πολύ σκόνη κάθε σακί pellet και ελέγχουμε με το χέρι σας αν έχουν αντοχή. Τα pellets πρέπει να έχουν μηχανική αντοχή και να μην διαλύονται. Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή και όταν το σπάτε με το χέρι να μην γίνεται τρίμμα. Η επιπλέον σκόνη μέσα στο σακί, η έλλειψη γυαλάδας στην επιφάνεια των pellets αλλά και η έλλειψη συνοχής είναι ενδείξεις προβλήματος και σημαίνει πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου ή κακή πρώτη ύλη για την παραγωγή τους.
Παρατηρήστε την συμπεριφορά της συσκευής κατά το άναμμα βλέποντας τα καυσαέρια και την ποσότητα του ορατού καπνού.
Αφού ξεκινήσει η καύση δείτε το χρώμα της φλόγας μέσα στο θάλαμο. Το ιδανικό είναι η φλόγα να πλησιάζει το λευκό χρώμα και να μην παρουσιάζει κάποια κλίση. Στην περίπτωση που συνεχίζει να παράγεται ορατός καπνός από την καπνοδόχο παρόλο που έχει παρέλθει η περίοδος ανάμματος σημαίνει πως είτε η λειτουργία της συσκευής μας χρειάζεται κάποια ρύθμιση είτε τα pellets είναι κατώτερης ποιότητας. Επικοινωνούμε αμέσως με την εταιρία από όπου αγοράσαμε την Συσκευή Θέρμανσης και ζητάμε τον υπεύθυνο τεχνικό των συσκευών. Εκείνος θα πρέπει να μπορέσει να μας κατευθύνει ώστε να λύσουμε κάποια προβλήματα που αφορούν την καύση. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό και ο καπνός συνεχίζει να παράγεται σημαίνει πως το καύσιμο είναι φτιαγμένο από ακατάλληλη πρώτη ύλη και θα ήταν καλό να μην προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη παραγγελία pellets.
Αφού καεί όλη η ποσότητα των pellets παρατηρούμε τα στερεά υπολείμματα της καύσης και ανακατεύουμε την στάχτη που υπάρχει μέσα στον θάλαμο. Προσέχουμε μήπως εντοπίσουμε συσσωματώματα με υφή πέτρας μέσα στην στάχτη και στα τοιχώματα του θαλάμου καύσης. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε σβόλους μέσα στην στάχτη με υφή πέτρας ή τσιμέντου σημαίνει πως τα pellets που χρησιμοποιήσαμε έχουν παραχθεί από ρητινούχα ξύλα ή άλλα ακατάλληλα υλικά και θα ήταν καλό να τα αποφύγετε.
Εάν τα αποτελέσματα την παραπάνω διεργασίας είναι θετικά τότε μπορείτε με περισσότερη σιγουριά να παραγγείλουμε μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αρκετα χρησιμο το αρθρο για μια ενεργειακή λύση σχεδόν άγνωση ακόμη στη χώρα μας

Δημοφιλείς αναρτήσεις