Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνητή φωτοσύνθεση


Το Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Α.Γ. Κουτσολέλο, έχει ως στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνητή φωτοσύνθεση εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Ο καθηγητής κ. Κουτσολέλος πιστεύει ότι αν αξιοποιηθεί όλη η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας θα έχουμε δέκα χιλιάδες φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από εκείνη που έχει ανάγκη ο πλανήτης, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Το εν λόγω εργαστήριο αποτελεί το βασικό ερευνητικό πυρήνα πυρήνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος που φέρει την ονομασία «BIOSOLENUTI», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕE με το ποσόν των 1.000.000 ευρώ για να ενδυναμωθεί το ελληνικό εργαστήριο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η πρώτη συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «BIOSOLENUTI» όπου έχει οριστεί διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη συμβουλευτική υποστήριξη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στην εν λόγω συνάντηση, θα συμμετέχουν ο καθηγητής Ιβάνο Μπερτίνι από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και διευθυντής του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Κέντρου Μαγνητικού Συντονισμού.
Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν ο ερευνητής Νίκος Ταγματάρχης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και από τον «Δημόκριτο» ο Παναγιώτης Αργείτης, οι οποίοι είναι συνεργάτες του προγράμματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις