Το Πετρέλαιο, το Φυσικό Αέριο και η Βιομάζα

1. Με τον Νομον 87/1975 ιδρυεται η Δημοσια Επιχειρησις Πετρελαιου. Με τον Νομον 2593/1998 αναδιοργανωνεται η ΔΕΠ και γεναται η ΕΛΠΕ, Ελληνικα Πετρελαια.. Η ΕΛΠΕ εξελισσεται ταχεως, ειναι η κυρια πηγη εισαγωγης αργου πετρελαιου. 
Επισης μεσω θυγατρικων εταιρειων συμμετεχει και αναπτυσει αξιολογες δρασεις εις την Ελλαδα, τα Σκοπια, εις την Αλβανιαν και εις αλλες χωρες. Διενεργει πετρελαικες ερευνες και γεωτρησεις εις το εξωτερικον. Εκτος της ΕΛΠΕ η οποια επεξεργαζεται το 73% του εισαγομενου αργου πετρελαιου [ιδρυθησαν διυλιστηρια εις Ασπροπυργον, Ελευσινα και Θεσσαλονικη απο τα οποια η χωρα μας προμηθευεται καυσιμα, λιπαντικα και αλλα χρησιμα οργανικα προιοντα] υπαρχει και η MOTOR OIL HELLAS η οποια επεξεργαζεται το υπολοιπο 27%. συμβαλλουσα ετσι εις το ενεργειακον ισοζυγιον της χωρας. 
Εις την Ελλαδα εχουν γινει πολλες διερευνητικες γεωτρησεις και γεωφυσικες ερευνες.Υπαρχει μια διαχυτος φημη δια τα πιθανα αποθεματα εις την οποιαν εμπλεκεται η πολιτικη.Το βεβαιον ειναι οτι η παραγωγη εις το κοιτασμα της Θασου απο 1000 Β/ημερα, [Β, βαρελια] με το νεο κοιτασμα η παραγωγη εφθασεν τα 5000Β/ημερα και ακομη υπαρχει προοπτικη, αν επελθη συμφωνια μεταξυ των ενδιαφερομενων μερων. 
Εισαγονται 20330000 τονοι αργου πετρελαιου ετησιως, το οποιον συμμετεχει εις το ενεργειακον ισοζυγιον της χωρας κατα 56% περιπου. [IEA 2007].Η εξαρτησις της Ελλαδος απο το εισαγωμενο καυσιμο γενικως ειναι μεγαλη . Η οικονομια της χωρας επιρρεαζεται απο τις μεταβολες της τιμης του πετρελαιου και δημιουργουνται σοβαρα προβληματα εις την εσωτερικην αγοραν και εις τον προυπολογισμον της εις τας περιπτωσεις κρίσεων. Είναι συνεπως ευκταιον η μειωσις της εξαρτησεως, πραγμα που δεν εχει εξετασθει εις βαθος δια αλλες εναλλακτικες πηγες επαφιεμενοι γενικως εις εισαγομενες λυσεις. Γενικως τα πετρελαιοειδη καταναλισκονται εις τις μεταφορες, εις την παραγωγην ενεργειας, εις τις αστικες και δημοσιες χρησεις και εις την βιομηχανιαν.
Την μειωσιν της καταναλωσεως των πετρελαιοειδων εις τις μεταφορες την αντιμετωπιζει η διεθνης τεχνικη κοινοτης, χωρις ακομη να εχουν βρεθει ικανοποιητικες εφικτες λυσεις.Τα ιβρυδικα αυτοκινητα εξελλισονται, αλλα ακομη δια μερικα χρονια θα χρησιμοποιουνται οι γνωστοι κινητηρες εσωτερικης καυσεως.Μερος της παραγωμενης ηλεκτρικης ενεργειας η οποια προερχεται απο την χρησιν του πετρελαιου ειναι δυνατον να υποκατασταθει απο τις ΑΠΕ και την γεωθερμιαν. Η ανθρωποτης ευρισκεται εις ενα ενεργεικον μεταβατικον σταδιον.2. Το φυσικον αεριον επαρκει κατα τις σημερινες εκτιμησεις δια πεντηκοντα ετη, ως εχω ηδη αναφερει και εις την Ελλαδα υπαρχει πιθανοτης να ευρεθουν οικονομικως εκμεταλευσιμα κοιτασματα. 
Η χρησις του φωταεριου το οποιον ειναι ενα συνθετικον φυσικον αεριον προερχομενον απο την αποσταξιν γαιανθρακος χρονολογειται απο το 1857, οταν η Γαλλικη Εταιρεια εγκατεσταθη εις τας Αθηνας. Το 1988 ιδρυεται η ΔΕΠΑ Δημοσια Επιχειρησις Αεριου ως θυγατρικη της τοτε Δημοσιας Επιχειρησεως Πετρελαιου ΦΕΚ 2991/88 με αποστολην να εισαγει φυσικον αεριον. Η εξελιξις της ΔΕΠΑ υπηρξεν ραγδαια εις μιαν χωραν η οποια δεν ειχεν καμια σχετικην υποδομην.
Μετα τις σχετικες συμφωνιες με την Ρωσσιαν ενας αγωγος διασχιζει την Ελλαδα απο τον βορραν προς νοτον διοχετευοντας φυσικον αεριον εις την ΔΕΗ , εις εργοστασια και εις πολεις. Προκειται περι ενος μεγαλου εργου ισοδυναμου προς τον εξηλεκτρισμον της χωρας.Ο αγωγος αρχιζει απο τα Ελληνοβουλγαρικα συνορα, πλησιον των Σερρων και θα καταληξει εις την Μεγαλοπολιν. Ενας αλλος αγωγος προγραμματιζεται , αυτος της Τουρκιας-Ελλαδος-Ιταλιας. Ακομη ενας αγωγος ευρισκεται υπο σχεδιασμον μεταξυ της Ελλαδος και Βουλγαριας.Εκτος του εισαγομενου Σιβηρικου αεριου , με την εγκαταστασιν της Ρεβυθουσας, η ΔΕΠΑ και οι σχετικες θυγατρικες εισαγουν και υγροποιημενο φυσικον αεριον κυριως απο την Αλγεριαν. 
Επισης παραγονται απο τα διυλιστηρια μικρες σχετικως ποσοτητες υγροποιημενων καυσιμων αεριων δια αστικας και βιομηχανικας χρησεις. Τελος μερος των υγροποιημενων αεριων [βουτανιον κ.λ.π.] παρεχεται δια την κινησιν διαφορων αυτοκινητων..Εις την Ελλαδα εισαγωνται περιπου 10 εκατομυρια κυβικα μετρα φυσικο αεριου, θερμογονου δυναμεως 155138 TJ[1000GJ, giga joule], τα οποια καλυπτουν το 8,89% του ενεργειακου ισοζυγιου της χωρας [IEA 2007]. Η εισαγωγη και η αυξησις της παροχης του φυσικου αεριου θα ανακουφισει το ισοζυγιον ενεργειας απο την εξαρτησιν εις το πετρελαιον,λογω των μακροχρονιων συμφωνιων προμηθειας αυτου εις ελεγχομενες τιμες κατα το μαλλον η ητον. 
Η καυσις των υδρογονανθρακων, δια την παραγωγη μιας κιλοβατωρας δεν αποδιδει το ιδιο ποσον [ΔΑ].Καθαροτερη ειναι καυσις του φυσικου αεριου. Επισης καθαροτερη ειναι η καυσις του λιθανθρακος απο την καυσιν του λιγνιτη.Εινε αποριας αξιον διατι υπεχωρησεν η ΔΕΗ, εις αυτην την ευνοικοτερη λυσιν παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας, την οποιαν ειχε προτινει.Εινε δυστυχως γνωστη αυτη η εξωθεσμικη συμπεριφορα της ΓΕΝΟΠ, η οποια δεν βοηθα την αναπτυξιν της χωρας και της συντηρησεως των κοιτασματων του λιγνιτη!Εινε πολυ σημαντικο να επιδιωκεται το βελτιστον, εις συναρτησιν με τον χρονον,του μιγματος της παραγωγης της ηλεκτρικης ενεργειας.Αυτο δεν εινε δυνατον να το αποφασιζη η κάθε ΓΕΝΟΠ. 
3. Μια αλλη σημαντικη πηγη εκλυσεως του [ΔΑ] εινε η βιομαζα. Με τον ορον αυτον καλουμε οτι παραγει η γη που εινε δυνατον να καη, οπως ξυλα, υπολειματα ξυλουργιων, καρποι διαφοροι γενικως γεωργικα προιοντα.Επισης τελευταιως αναπτυσσονται τα καυσιμα τα οποια προερχονται απο φυτα και χημικες διεργασιες οπως το βιοκαυσιμο και το βιοαεριον. Η βιομαζα αποτελει ενα σημαντικο μερος του ενεργεικαυ ισοζυγιου της χωρας, η οποια καταναλισκεται εις τον οικιακον και βιομηχανικον τομεα καλυπτει δε τα 3,13% του ενεργειακου ισοζυγιου της χωρας [IEA 2007]. 
Θεωρειται οτι το εκλυομενον [ΔΑ] απο την βιομαζα ειναι μερος της ισορροπιας της φυσεως, εν αντιθεσει προς το [ΔΑ] το οποιον προστιθεται απο τους αποθηκευμενους υδρογονανθρακες.
Συνεπως δια να περιοσθουν οι επιδρασεις οι οποιες προερχονται απο την καυσιν των υδρογονανθρακων ειναι αναγκαιον να εφαρμοσθουν οι ανανεωσιμες πηγες ενεργειας και η γεωθερμια, οπου αυτο είναι εφικτον. 
Τα υδροηλεκτρικα φραγματα, οι αιολικες μηχανες τα διαφορα συστηματα εκμεταλευσεως της ηλιακης ακτινοβολιας, ητοι οι ηλιακοι θερμοσιφωνες,οι διαφοροι τυποι συστηματων συγκεντρωσεως της ηλιακης ακτινοβολιας,τα φωτοστοιχεια, ειναι εργαλεια παραγωγης ενεργειας η οποια προερχεται απο την ηλιακη ακτινοβολια. 
Aπο την αξιοποιησιν της γεωθερμιας, δυναμεθα να λαβωμεν σημαντικες ποσοτητες ενεργειας , προερχομενης απο τα εγκατα της γης απο την εξαγωγη και χρησιν του θερμου υδατος, και των υδρατμων. 
του Δρος Αργ.-Δημ. Β. Σπυρίδωνος Ερευνητού ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις