Πρόγραμμα RELACS για Ξενοδοχεία Χαμηλής Ενεργειακής Κατανάλωσης στην Ευρώπη

Ενέργεια ίση με αυτή, που δαπανούν 100 τετραμελή νοικοκυριά σε ένα χρόνο, «καίει» σε μόλις μία εβδομάδα ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του οργανισμού "Green Seal"!

Δεν είναι, λοιπόν, άξιον απορίας το γεγονός ότι, προκειμένου να περιοριστεί η ενεργειακή σπατάλη στα ξενοδοχεία, η ΕΕ ενεργοποίησε -μεταξύ άλλων - το έργο RELACS, με στόχο τη δημιουργία δικτύου μονάδων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Το RELACS, που «τρέχει» στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξυπνη ενέργεια-Ιntelligent Energy», προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων σε 110 ευρωπαϊκές τουριστικές μονάδες (10 στην Ελλάδα), καθώς και την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας ενεργειακών επενδύσεων για 60 μονάδες (πέντε ελληνικές).

Στην πρώτη συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής του έργου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν εκπρόσωποι ξενοδόχων του νομού και της Χαλκιδικής, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΟΤ, καθώς και εταιρειών ενεργειακών συστημάτων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ανατολικής ΑΕ/Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κ.Μακεδονίας (ΠΕΚΚΜ), που συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα του RELACS.


Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μηχανικός Ιωάννα Τσαλακανίδου, εκ των υπευθύνων του έργου από πλευράς «Ανατολικής», στη συνάντηση τονίστηκε ότι τα ξενοδοχεία χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης όχι απλά εξοικονομούν κεφάλαια, αλλά και βελτιώνουν την εταιρική τους φήμη, κερδίζοντας πελάτες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις