Η πράσινη ανάπτυξη των ευκαιριών και των κινδύνων

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 17.000 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ, ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 2.200 ΜΟΝΑΔΩΝ...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ευκαιρίες αλλά και οικονομικούς κινδύνους εγκυμονεί το όραμα της «πράσινης ανάπτυξης» στην Ελλάδα, το οποίο, αν εξαιρέσει κανείς τις θηριώδεις επενδύσεις μεγαλοεπιχειρηματιών στην αιολική ενέργεια, για τον πολύ κόσμο έχει συνδεθεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών και των εταιρειών, ή σε προσοδοφόρες επενδύσεις στα χωράφια της επαρχίας.
Η υψηλή «εγγυημένη» τιμή στην οποία αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια η ΔΕΗ (έως 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα ανάλογα με το μέγεθος), σε συνδυασμό με την προθυμία χρηματοδότησης των σχεδίων από τις τράπεζες, την ευκολία αδειοδότησης και τη σύντομη χρονικά δυνατότητα απόσβεσης, είναι παράγοντες που σε πρώτη ματιά καθιστούν τέτοιες επενδύσεις συμφέρουσες. Ετσι, χιλιάδες πολίτες, επαγγελματίες και αγρότες έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η απόδοση από φωτοβολταϊκά

Με το σημερινό κόστος εγκατάστασης και τις σημερινές τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας τα φωτοβολταϊκά υπολογίζεται ότι έχουν σταθερή καθαρή απόδοση της τάξης του 13% το έτος.

Ο εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά είναι η εγκατάσταση 1.500 MW ώς το 2014 και συνολικά 2.200 MW μέχρι το 2020. Από αυτή την ισχύ τα 750 MW έχει αποφασιστεί ότι θα δοθούν στους κατ' επάγγελμα αγρότες (ήδη έχουν υποβληθεί 6.000 αιτήσεις για 600 MW) και τα υπόλοιπα θα κατανεμηθούν σε όλους τους άλλους επενδυτές (1.000 MW ώς το 2014 και 1.450 MW ώς το 2020).

Οι οικιακός τομέας δεν περιλαμβάνεται στα συγκεκριμένα όρια και πρακτικά μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς περιορισμούς, αν και μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για εγκαταστάσεις μέχρι 10 KW είναι λιγότερες από 2.000.

Αντίθετα, για τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά (πάνω από 10 και έως 1.000 KW) εκδηλώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικά μετά τον Ιούνιο, που ψηφίστηκε ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπεβλήθησαν περισσότερες από 17.000 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 3.050 μεγαβάτ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «πλαφόν» που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας για εγκατάσταση 2.200 φωτοβολταϊκών μεγαβάτ μέχρι το 2020, έχει ήδη ξεπεραστεί από σήμερα σε επίπεδο προθέσεων. Κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πολλά από τα επενδυτικά σχέδια, για τα οποία μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι έχουν πληρώσει το κόστος των μελετών, να μην υλοποιηθούν ποτέ.

Ηδη η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει το ξεσκαρτάρισμα των φακέλων και στους επόμενους δύο μήνες θα μπορεί να αποτιμήσει τη χωρητικότητα του κάθε δικτύου και να έχει μια εικόνα για τη συνολική ισχύ που ζητά κάθε νομός. 
enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις