Ηλεκτρικά Ποδήλατα: Τώρα με ''γκάζι'' αυτονομίας . . . !!!


Οταν ο Κώστας Μακεδόνας τραγουδούσε πριν από πολλά χρόνια τον αγαπημένο του στίχο «φόρτσα στο πετάλι» από το γνωστό τραγούδι του «Το ποδήλατο», τότε ακόμη δεν είχαν ανακαλυφθεί τα ηλεκτρικά ποδήλατα και ίσως να μη γνώριζε ότι στα σημερινά ποδήλατα δεν χρειάζεται να ιδρώνεις και τόσο πολύ στις ανηφόρες!
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να υποβοηθούν τον ποδηλάτη με τη δύναμη ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα με σκοπό οι διαδρομές με το αγαπημένο μας ποδήλατο να γίνονται πιο εύκολες και ξεκούραστες. Συγκεκριμένα ηλεκτροκινητήρας πιάνει δουλειά στις ανηφόρες ή σε μεγάλες αποστάσεις όπου καλείται να ξεκουράσει τον ποδηλάτη από το πετάλι.
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα και μια μπαταρία τα οποία είναι τοποθετημένα εμπρός από τον πίσω τροχό. Κατά μέσο όρο ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει αυτονομία από 40 έως και 80 χιλιόμετρα και το μοτέρ είναι ισχύος 250W.
Οι τιμές τους κυμαίνονται από 800 έως και 1.500 ευρώ και εξαρτάται από τη μάρκα του ποδηλάτου, το μοτέρ και την αυτονομία του.
Με τη χρήση μόνο του ηλεκτρικού μοτέρ η τελική ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 25 χλμ./ώρα, οπότε όσοι ποδηλάτες θέλουν περισσότερα γκάζια θα πρέπει να κάνουν χρήση των πεταλιών. Η διάρκεια αυτονομίας του είναι περίπου μια ημέρα, ενώ αρκετά πιο σύγχρονα ποδήλατα διαθέτουν ένδειξη για την αυτονομία της μπαταρίας έως καθώς και για βλάβες. Ακόμη, στα ηλεκτρικά ποδήλατα ο σκελετός είναι συνήθως από αλουμίνιο ώστε να περιοριστεί σημαντικά το επιπλέον βάρος από τον ηλεκτροκινητήρα και τις μπαταρίες, έχουν αναρτήσεις και χιλιομετρητή, ενώ διαθέτουν και ένα μικρό χερούλι - συνήθως επάνω στο τιμόνι - που παίζει τον ρόλο του γκαζιού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις