Ενα Πολύπριζο Made in Greece, που ''Κόβει'' τα Άχρηστα Watt
Κάθε μέρα, εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές σε όλο τον κόσμο εκεί που κάθονται ήσυχα και ωραία, περιμένοντας να ασχοληθούμε μαζί τους, «τσιμπολογάνε» από λίγο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται πουθενά.
Βλέπετε, οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν σχεδιάστηκαν με την εξοικονόμηση ενέργειας ως πρώτη προτεραιότητα, γι' αυτό και σ' ορισμένα μοντέλα δεν υπάρχει καν κουμπί για να τις σβήσεις. Οταν λέμε να τις σβήσεις, εννοούμε εντελώς και όχι την κατάσταση αναμονής, η οποία βάζει το λιθαράκι της στο λογαριασμό του ρεύματος.
Αυτή η παρατήρηση έκανε μια ομάδα από Ελληνες σχεδιαστές να σηκώσουν τα μανίκια και να δημιουργήσουν ένα «πράσινο» πολύπριζο που, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να το δούμε στα ράφια των καταστημάτων τους επόμενους μήνες. Βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της edg designlab, όπου συναντήσαμε τον επικεφαλής της εταιρείας, Αλέξανδρο Διδασκάλου, και το πολύπριζο που λόγω των δύο θέσεων τροφοδοσίας που παρέχει πήρε το όνομα Υ-plug.
«Σε αντίθεση με ό,τι ίσως σκέφτεται ο κόσμος στο άκουσμα της λέξης "design", η σχεδίαση ενός προϊόντος ξεκινά από την παρατήρηση των αναγκών που υπάρχουν γύρω μας», λέει ο Αλ. Διδασκάλου.
«Νομίζω πως σχεδόν όλοι μας, φεύγοντας από το σπίτι αφήνουμε συσκευές -όπως είναι η τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή ο υπολογιστής- σε κατάσταση αναμονής, θεωρώντας πως η ενέργεια που καταναλώνουν είναι μηδαμινή. Η αλήθεια είναι πως η κατανάλωση μετριέται σε δεκαδικά του Watt, αλλά αν αθροίσουμε όλα αυτά τα δεκαδικά μέσα στο χρόνο φτάνουμε σε ένα αξιόλογο ποσό ενέργειας. Σκεφτείτε ότι πολλοί αφήνουν τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής ακόμα και όταν φεύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές».
«Ετσι, σχεδιάσαμε ένα πολύπριζο που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα χάρη στη μικρή οθόνη που έχει στην κορυφή. Η οθόνη μετρά την ενέργεια που καταναλώνει καθεμία από τις δύο συσκευές που έχουν συνδεθεί με αυτό, δίνοντας και ένα άθροισμα για τη συνολική ενέργεια που έχουν χρησιμοποιήσει.
Ετσι, ο χρήστης των συσκευών έχει μια σαφή εικόνα για τα Watt που έχει "κάψει", για παράδειγμα, η τηλεόραση στο διάστημα της απουσίας του. Εξετάζουμε επίσης αν η οθόνη θα μπορεί να λειτουργεί ως διακόπτης ώστε να διακόπτει πλήρως την τροφοδοσία των συσκευών, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε αποφασίσει οριστικά».
Δεν υπάρχει παράδοση
Με αφορμή το Υ-plug κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση με τον Αλ. Διδασκάλου για το design στην Ελλάδα και, τελικά, την καινοτομία. «Είναι δύσκολο να ασχοληθείς με τομείς όπως είναι η βιομηχανική σχεδίαση στη χώρα μας» λέει. Ευθύνεται άραγε το γεγονός ότι δεν υπάρχει βιομηχανική παράδοση;
«Πρέπει να αναζητήσουμε συνεργάτες για την κατασκευή εξαρτημάτων του Υ-plug και μοιραία στρεφόμαστε στο εξωτερικό. Συζητούμε ήδη με κάποιους προμηθευτές, διότι στο εξωτερικό η κλίμακα παραγωγής είναι εντελώς διαφορετική. Αν βρίσκαμε έναν Ελληνα συνεργάτη, η μονάδα του είναι πιθανό πως θα μπορούσε να κατασκευάσει 10.000 εξαρτήματα ή 10.000 πολύπριζα Υ-plug. Αν πάμε στο εξωτερικό, μιλάμε για μονάδες με δυναμικότητα 100.000 ή 1 εκατ. τεμαχίων, οπότε είναι αντιληπτό πως η τιμή ανά μονάδα προϊόντος θα πέσει»
Σχόλια
και ισως σου "κλεψω" και αλλα, αν δεν σε πειραζει (βαζω παντα link με την πηγη της πληροφοριας).
καλη συνεχεια