Γερμανική Επένδυση 1 Δις για Κατασκευή Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων στην Κρήτη


1 δις ευρώ στον χώρο των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης στην Κρήτη είναι έτοιμοι να επενδύσουν Γερμανοί επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, επικεφαλής πολύ μεγάλων γερμανικών εταιρειών είχαν συνάντηση χθες στο Ηράκλειο με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, με σκοπό να συζητήσουν για την τεράστια επένδυση που σχεδιάζουν στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ηλεκτροκινητικότητα στην Κρήτη, και κυρίως την παραγωγή ολοκληρωμένων συστημάτων φωτοβολταϊκών συγκεντρωτών για μια σειρά εφαρμογών συνδεδεμένων στο δίκτυο, αλλά και εκτός δικτύου.
Ας σημειωθεί ότι προηγήθηκε μεσολάβηση του ευρωβουλευτή των Γερμανών φιλελευθέρων κ. Χατζημαρκάκη – ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη. Μάλιστα, ο βουλευτής του γερμανικού FDP, το περασμένο Σάββατο, είχε συναντηθεί και για τον σκοπό αυτό με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη.
Οι δρ. Edwin Kohl και κ. Jeroen Haberland , πρόεδρος της εταιρείας “Μia electric GmbH“ και διευθυντής της εταιρείας Circadian Solar αντίστοιχα, συνοδευόμενοι από τον κ. Χατζημαρκάκη, επισκέφθηκαν, επίσης, τον δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Κουράκη.
«Η Κρήτη μπορεί να αποδειχθεί "φάρος ανάπτυξης", μια περιοχή η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με νέες τεχνολογίες και να προσφέρει καινοτόμο έργο» - είπε ο κ. Kohl, ο οποίος χαρακτήρισε, μάλιστα, το νησί "ευλογημένο τόπο" λόγω της εκτεταμένης ηλιοφάνειας, σχεδόν καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. 
Η γερμανική εταιρεία που εκπροσωπούν οι δύο άνδρες που βρίσκονται στην Κρήτη αγόρασε πρόσφατα μια γαλλική εταιρεία, την πρώτη που κατασκεύασε αυτοκίνητα με ηλιακή ενέργεια. Περίπου 10.000 αυτοκίνητα κατασκευάζονται κάθε χρόνο στη Γαλλία, ενώ τώρα οι Γερμανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν στην Κρήτη τη μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων, που θα αποτελούν την "κινητήρια" δύναμη των οχημάτων.
Οι προθέσεις των επενδυτών είναι πολύ σοβαρές, ενώ θα προσφέρει μεγάλες προοπτικές στην ανάπτυξη της Μεγαλονήσου. Σκέψεις για ανάλογες επενδύσεις εκ μέρους των Γερμανών υπάρχουν και για περιοχές στη Ρόδο και την Καλαμάτα που επίσης υπάρχει ηλιοφάνεια.
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζημαρκάκης θέλει να διαμορφωθεί συνεργασία και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας κι Έρευνας. Έτσι, χθες υπήρξε συνάντηση των επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας συνάντησαν τον Διευθυντή του ΙΤΕ, καθ. Στεφανίδη, ώστε να δημιουργηθεί πεδίο συνεργασίας που θα ευνοήσει και άλλες συνεργασίες- επενδύσεις και στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της παραγωγής στο μέλλον θα είναι η τροφοδότηση ηλεκτρικών οχημάτων με ηλεκτρική ενέργεια ή με υδρογόνο.
Η επένδυση θεωρείται ότι αλλάζει τον ρόλο του νησιού σε σχέση με τις ανανεώσιμες, ενώ θα επιδιωχθεί και η στήριξη κοινοτικών κονδυλίων ή η συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε πρώτο στάδιο η συνολική δαπάνη της επένδυσης εκτιμάται στα 500 εκ. ευρώ. Σε περίπτωση που θα προχωρήσει σε εφαρμογές όπως δίκτυο τροφοδοσίας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων η επένδυση θα φτάσει το 1 δις ευρώ.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η Γερμανία γενικά θέλει να επενδύσει σε φωτοβολταικα panel στην Ελλάδα κι αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί λίγο. Γιατί τόσα χρόνια δεν το κάναμε εμείς;

Δημοφιλείς αναρτήσεις