Οι Ενεργειακές Προκλήσεις για την Ανατολική Ευρώπη

«Η Βουλγαρία βρίσκεται στο κέντρο μιας από τις περιοχές του κόσμου με τις περισσότερες προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Βαλεντίν Νικόλοφ κατά τη διάρκεια ενεργειακού φόρουμ στη Σόφια, οργανωμένο από την Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία. 
Ο Βαλεντίν Νικόλοφ επεσήμανε ότι η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης χαρακτηρίζεται από την υψηλή εξάρτησή της από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι πολύ ευάλωτη σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου. Οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι για τον λόγο αυτό οι συνδετικοί αγωγοί στην περιοχή μετατρέπονται σε προτεραιότητα. Για τον σκοπό, τα εθνικά δίκτυα πρέπει να συνδεθούν, κάτι που απαιτεί περιφερειακή προσέγγιση απέναντι στην ανάπτυξη των υποδομών. 
«Η ενεργειακή ασφάλεια δε σημαίνει μόνο κατάργηση της εξάρτησης από τις εισαγωγές», σχολίασε ο υφυπουργός και επεσήμανε ότι μια οικονομία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πανάκριβες τιμές στις παγκόσμιες αγορές μόνο αν έχει διάφορες πηγές ενέργειας. 
«Η πολύπλοκη νομοθεσία στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ, η βλάβη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και η κρίση παρεμποδίζουν τις επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές», σχολίασε με τη σειρά του ο Βλάστιμιλ Τέσαρ από το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Ο ίδιος κάλεσε τους εμπειρογνώμονες από τις 10 χώρες, που συμμετέχουν στο φόρουμ, να αναπτύσσουν διάφορα είδη καθαρών πόρων και την πυρηνική ενέργεια. Ο εκπρόσωπος της Τσεχίας άσκησε κριτικές στην κοινή πολιτική της ΕΕ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γιατί κάποιες χώρες-μέλη δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να ενθαρρύνουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας. 
«Τα επόμενα χρόνια οι «πράσινοι» σταθμοί πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί με μικρότερες κρατικές επιχορηγήσεις», δήλωσε ο Βλάστιμιλ Τέσαρ. Ο Βούλγαρος ειδικός στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας Μπογκομίλ Μάντσεφ ήταν κατηγορηματικός, ότι η Βουλγαρία δεν πρέπει να εγκαταλείπει κατηγορηματικά το σχέδιο κατασκευής δεύτερου πυρηνικού σταθμού. 
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν ότι η Βουλγαρία πρέπει να αποφασίσει ανεξάρτητα αν θα αναπτύσσει την πυρηνική ενέργειά της και με ποιον τρόπο. «Μια που το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία παράγεται από τον πυρηνικό σταθμό, προφανώς η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σημαντικό πόρο για τη χώρα», είπε η Γιολάντα Γκαρσία Μεζκίτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις