Υπολογίστε ποιό καύσιμο σας συμφέρει να κάνετε χρήση για την θέρμανση της οικίας σας.


Θερμαντική ικανότητα (θερμογόνος δύναμη)

Είναι η ποσότητα θερμότητας που απελευθερώνεται κατά την πλήρη καύση της μονάδας μάζας ενός συγκεκριμένου καυσίμου, είναι σταθερή και ονομάζεται επίσης θερμότητα καύσεως του καυσίμου αυτού. Η ανά μονάδα μάζας καυσίμου θερμαντική ικανότητα μειώνεται, καθώς προχωρούμε σε πιο βαριά πετρέλαια , ενώ η ανά μονάδα όγκου θερμαντική ικανότητα αυξάνει, λόγω αυξήσεως της πυκνότητας στα πιο βαριά πετρέλαια.
Τιμές καυσίμου
Υπολογισμένη περίοδος: Χειμώνας 2009-10
Ξύλο: 120 ευρώ ο τόνος ή 0,12 λ/kg
Πετρέλαιο: 0,65 ευρώ/Lt
Αέριο: 0,577 Nm3
Pellet: 220 ευρώ ο τόνος ή 0,22λ/kg
Ρεύμα:0,1360 kwh
Κόστος αγοράς kwh ανά καύσιμο
Παράδειγμα: το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη 11,9kw/Lt και κόστος 0,65 ευρώ ανά λίτρο
11,9:0,65=0,0546 ευρώ/Kwh
Ξύλο: 0,0285
Πετρέλαιο: 0,0546
Αέριο: 0,0524
Pellet: 0,046
Ρεύμα: 0,1360






Υποσημείωση: Ο υπολογισμός για το ξύλο γίνεται με υγρασία max=17% που σημαίνει ξύλο κομμένο τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και αποθηκευμένο σε αεριζόμενο χώρο και σκεπασμένο βλ. υγρομετρία
Επιπρόσθετα να συμπληρώσουμε ότι ένας λέβητας πετρελαίου ή ξύλου έχουν επιπλέον απώλειες εκτός της διαδρομής και μέσα στο λεβητοστάσιο. Αυτό πολύ εύκολα το αντιλαμβανόμαστε από το ότι υπάρχει αρκετή ζέστη στο χώρο του λεβητοστασίου. Στην περίπτωση του τζακιού ή ξυλόσομπας ή pellet η ενέργεια που διαφεύγει εκτός της συσκευής παραμένει εντός του σπιτιού διότι απλά συνήθως είναι τοποθετημένη στο σαλόνι ή ένα μεγάλο δωμάτιο της οικίας.
Υπάρχουν επίσης δύο σενάρια για την τιμή του πετρελαίου τον επόμενο χειμώνα. Πρώτον οι τιμές θα κυμαίνονται από 1,20-1,35 λόγο κατάργησης της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης όπως επιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια με σκοπό την απεξάρτηση από το πετρέλαιο όσο το δυνατό περισσότερο. Στην Ελλάδα υπάρχει κατασπατάληση στην χρήση ξύλου λόγω της χρήσης μη πιστοποιημένων και αποδοτικών συσκευών τζάκια-σόμπες με πάρα πολύ μικρή απόδοση. Με διακοσμητική καύση και χρήση της συσκευής ως ψησταριά. Στην Ευρώπη λόγο οικονομίας και οικολογικής συνείδησης (σε χώρες βέβαια όπως Γαλλία-Βέλγιο-Γερμανία υπάρχει ποσοστό επιδότησης των προϊόντων με πιστοποιημένη απόδοση άνω του 70% λόγω του ότι κατά τη χρήση των συσκευών μειώνεται η χρήση σε πετρέλαιο-αέριο άρα λιγότερο σε εισαγωγές καυσίμων) συνάλλαγμα. Επίσης το ξύλο είναι μια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Βέβαια δεν είμαστε ούτε Σουηδία ούτε Καναδάς για να καλύψουμε με ξύλο ενεργειακά την Ελλάδα αλλά όσοι έχουν τη δυνατότητα χρήσης συσκευών ξύλου με απόδοση άνω του 70% θα μειώνανε σε μεγάλο βαθμό τους ρύπους που παράγονται από την κατανάλωση κυρίως πετρελαίου και κατά δεύτερον αερίου. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα καυσόξυλα δεν κόβονται καταστρέφοντας δάση αλλά με αυστηρότατους ελέγχους από τα δασαρχεία σημαδεύονται και κόβονται σε αναλογία ένα προς έξι περίπου κορμοί στα πλαίσια της ωφέλιμης αραίωσης των δασών και επανέρχονται για αραίωση στην ίδια περιοχή μετά 10-20 χρόνια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις