Σόμπες πέλλετ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Εσείς ρωτάτε και εμείς σας απαντάμε

Οι σόμπες πέλλετ από πολλούς θεωρούνται η ιδανική λύση για οικονομική θέρμανση. 
Ήδη, τα τηλέφωνα των εταιριών που εμπορεύονται σόμπες και καυστήρες πέλλετ έχουν πάρει…φωτιά καθώς οι τιμές πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη εύρεσης ενός οικονομικού καυσίμου το οποίο θα μπορέσει να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες σε θέρμανση για το χειμώνα που έρχεται.
Πολλοί από εμάς είμαστε ήδη εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο καύσιμο (πέλλετ).
Πάμε λοιπόν στις σόμπες πέλλετ
Οι συσκευές θέρμανσης pellet χρησιμοποιούν ως καύσιμο το στερεό υλικό pellet.
Είναι οι καθαρότερες οικιακές συσκευές θέρμανσης με στερεά καύσιμα, με απόδοση καύσης που πλησιάζει το επίπεδο του 78% -85%.
Οι σόμπες Pellet διαθέτουν ικανότητα θέρμανσης που κυμαίνεται μεταξύ του 8000 και 90.000 BTU ανά ώρα. Είναι κατάλληλες για σπίτια, διαμερίσματα και εργασιακούς χώρους.
Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το pellet, έχουν αποθηκευτικό χώρο για το καύσιμο, δεξαμενή με τη μορφή χοάνης. Ανάλογα με τη συσκευή, ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ενσωματωμένος ή ξεχωριστός, ενώ οι χωρητικότητες κυμαίνονται από 13 κιλά έως και 2 τόνους.
Συνήθως στο επάνω μέρος της Σόμπας υπάρχει μια Δεξαμενή όπου είναι αποθηκευμένα τα pellet, τα οποία μέσω ενός επικλινούς διαδρόμου πέφτουν, ελεγχόμενα από έναν ειδικό μηχανισμό, στο πιατάκι καύσης. Το πιατάκι όπου γίνεται η καύση, είναι από τα πράγματα που μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρεία


                             P.M.C Ltd  Σομπας καλοριφερ αυτονομιας με κανάλια αερόθερμης λειτουργίας και χρησης pellet.   


Ποιό είναι το βασικό πλεονέκτημα μια σόμπας pellet σε σύγκριση με μιας ξύλου;

Η αυτονομία. Μια σόμπα pellet μπορεί να λειτουργεί για πολλές ώρες χωρίς να χρειάζεται γέμισμα. Μπορεί να προγραμματισθεί για να ανάψει και να σβήσει, μπορεί να ελεγθεί από απόσταση μέσω τηλεφώνου.

Δεν έχω καμινάδα, μπορώ να βάλω τζάκι ή σόμπα;

Μπορείς να βάλεις μια σόμπα Pellet με μηχανική εξαγωγή του καπνού, στον τοίχο, λαμβάνοντας υπόψιν τους ισχύοντες νόμους.

Πρέπει να χρησιμοποιώ πάντα το ίδιο τύπο pellet;

Συνιστάται για να παραμείνουν οι ρυθμίσεις των παραμέτρων σωστές. Επειδή το pellet είναι ένα προϊόν πολύ διαφορετικό σε ποιότητα, θα ήταν απαραίτητος ένας επαναπρογραμματισμός των παραμέτρων.

                                       

Και από…τιμές έχω ακούσει ότι είναι απλησίαστες ...

Οι τιμές, όπως είναι λογικό, διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες. Από την εταιρία, από την επιφάνεια που θέλετε να καλύψετε κλπ κλπ
Καταρχήν να σημειώσουμε ότι ο επίσημος υπολογισμός είναι ότι δύο κιλά πέλετς ισοδυναμούν σε θερμογόνα δύναμη με ένα λίτρο πετρελαίου, ενώ χρήστες αναφέρουν ότι απαιτείται μικρότερη ποσότητα. 
Σήμερα τα συσσωματώματα πωλούνται από 180 – 250 ευρώ ο τόνος (με πιο συνήθη τιμή τα 200ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι τη θέρμανση που θα εξασφαλίσει μια οικοδομή με έναν τόνο πετρέλαιο, κόστους 950 – 1.000 ευρώ με τις νέες τιμές, μπορεί να την αποκτήσει με μόλις 400 ~ 450  ευρώ, με πέλετς.
Η τιμή μιας αερόθερμης σόμπας pellet ξεκινάει από λίγο λιγότερο από 2.000 ευρώ, για μια σόμπα καλοριφέρ μαζί με καυστήρα και μπόιλερ φτάνει έως και τα 3800 ~ 4800 ευρώ και αυτό έχει να κάνει με τις πιστοποιήσεις και την ποιότητα  κατασκευής,  ενώ το κόστος για ένα ενεργειακό τζάκι κυμαίνεται μεταξύ 2.200 - 4.500 ευρώ ( περιλαμβανόμενης και της διακόσμησης ). 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις