Το Φθινόπωρο του 2015 σε Γενική Χρήση ο Εθνικός Υπερυπολογιστής


Η αντίστροφη μέτρηση για την λειτουργία του εθνικού υπερυπολογιστή ολοκληρώθηκε. Το ελληνικό HPC τέθηκε σε λειτουργία -έστω και σε δοκιμαστική φάση. Από το φθινόπωρο του 2015 το ελληνικό HPC θα είναι διαθέσιμο για γενική χρήση.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας και καθηγητής στο ΕΜΠ, κος Π.Τσανάκας εκφράζει την πεποίθηση ότι, αυτή τη φορά, δεν ξοδέψαμε 3,2 εκατομμύρια ευρώ για το τίποτα, όπως συνέβη με ανάλογες επενδύσεις στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, είπε μιλώντας στο 7ο συνέδριο Connected World, ο εθνικός υπερυπολογιστής θα εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες.

Παρά την γραφειοκρατία, στην οποία αναφέρθηκε ξεφυσώντας ο κος Τσανάκας, το εθνικό υπέρ-PC εγκαταστάθηκε στο υπόγειο του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι. Κατέχει σήμερα την 360η θέση στην διεθνή κατάταξη υπερυπολογιστικών συστημάτων (Top500.org) την ώρα που το μετροπρόγραμμα Linpack συνεχίζει να αναλαμβάνει μετρήσεις νεοεισερχομένων που θα μας ωθήσουν προς τα κάτω.

Γι'αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τον εθνικό υπερυπολογιστή άμεσα -απαιτείται ταχεία εκμετάλλευση των υπολογιστικών του πόρων, είπε ο κος Τσανάκας, για να δημιουργήσει αξία. Στο παρελθόν, έχουμε ξοδέψει πολλά, δεν είχαμε όμως το ανάλογο όφελος. Έφταιγε ο κατακερματισμός του εξοπλισμού, η έλλειψη οργάνωσης, αλλά κυρίως το γεγονός ότι δεν εξυπηρετούσε πραγματικές ανάγκες της αγοράς, θα μας πει.

Η υπολογιστική ισχύς του εθνικού υπερυπολογιστικού συστήματος φτάνει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 πυρήνες (CPU cores) διασυνδεόμενους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Η μέγιστη κατανάλωση περιορίζεται στα 180KW.

Ο εθνικός υπερυπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων αλλά και ανθρώπινων κατασκευών ώστε οι ερευνητές να μπορούν να ελέγχουν αλλά και να προσαρμόζουν τις παραμέτρους κατασκευής/λειτουργίας/ανταπόκρισης του συστήματός τους πριν επενδύσουν στην κατασκευή του -να το βελτιστοποιήσουν.

Ήδη το ενδιαφέρον των ερευνητών καταγράφεται υψηλό, θα μας πει ο επικεφαλής του ΕΔΕΤ. Θα προάγει την έρευνα για δεκάδες ομάδες ερευνητών που με το έργο τους παράγουν μεγάλη αξία -ερευνητές που τώρα είτε χρησιμοποιούν ξένους πόρους ή αρκούνται σε ημίμετρα. Ως μέρος του δικτύου PRACE-Tier 1, το ΕΔΕΤ θα τού θα παραχωρεί το 10% του χρόνου χρήσης του HPC -η εθνική υπερυπολογιστική υποδομή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «PRACE-GR, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική», Άξονας Προτεραιότητας «03 – Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πολλοί είναι επίσης οι νέοι ερευνητές που περιμένουν να τους δώσει το ΕΔΕΤ τα απαραίτητα δικαιώματα χρήσης. Η ελληνική βιομηχανία -ναι, υπάρχει στην Ελλάδα, θα τονίσει ο κος Τσανάκας- θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των ερευνητών.

Αναφορικά με την πολιτική πρόσβασης, ο κος Τσανάκας τόνισε πως όλοι οι ερευνητές θα έχουν ισότιμη πρόσβαση -ίδια δικαιώματα χρήσης- στους πόρους του εθνικού υπερυπολογιστή. Κριτήρια για την παραχώρηση των δικαιωμάτων αυτών εξάγονται από διεθνώς καταγεγραμμένες μεθόδους, όπως η αξία του ερευνητικού έργου καθώς και οι πόροι που αιτείται να χρησιμοποιήσει ο ερευνητής. Εντούτοις, για μικρό όγκο απαιτήσεων προβλέπεται η χρήση του HPC τις λεγόμενες "core hours". Για μεγαλύτερα, και πιο απαιτητικά ερευνητικά έργα, θα προηγείται αξιολόγηση.

Ο εθνικός υπερυπολογιστής θα αξιοποιηθεί επίσης για την εκπαίδευση φοιτητών από άλλους κλάδους -πλην της πληροφορικής, με την διοργάνωση ειδικών δράσεων και κατόπιν διεθνών συνεργασιών. Αξιοσημείωτο είναι τέλος, πως οι χρήστες του HPC θα έχουν επί 24ώρου βάσεως την αρωγή που απαιτείται έτσι ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματα υποστήριξης έγκαιρα.

Ο κος Τσανάκας αναφέρθηκε επίσης στο GR-IX το ελληνικό κέντρο ανταλλαγής κίνησης, υποδομή χάρη στην οποία «ένα e-mail από εδώ-εκεί δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψει πρώτα στο Λονδίνο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σήμερα στην υποδομή που ανέπτυξε το ίδιο το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας υπάρχουν τρεις κόμβοι διασύνδεσης (στην Αθήνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο Κορωπί στα γραφεία της Lamda Helix και στην MedNautilus στην Μεταμόρφωση, ένας κόμβος που εγκαινιάστηκε πρόσφατα). Στους κόμβους αυτούς διασυνδέονται σήμερα 20 εταιρείες-μέλη, αριθμός που έφτασε εκεί σημειώνοντας αύξηση 75% τον τελευταίο χρόνο, με νέα μέλη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, παρόχων (περιεχομένου και υπηρεσιών) του μεγέθους της Microsoft, η οποία είναι μέλος του GR-IX.

Ο κος Τσανάκας και το ΕΔΕΤ φιλοδοξεί να αυξηθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή κίνησης μέσω του GR-IX, καθώς υπάρχει η προοπτική για μείωση του κόστους πρόσβασης, αλλά και η προοπτική για «επαναπατρισμό του περιεχομένου». Έτσι, το GR-IX θα επιτρέψει ακόμα και σε ερευνητές και νέους επιχειρηματίες να παραμείνουν στην Ελλάδα, θα μας πει ο κος Τσανάκας.

Η ομιλία του προέδρου του ΕΔΕΤ χαρακτηρίστηκε από την μετριοφροσύνη που χαρακτηρίζει τον ίδιο αλλά και από την άποψή του ότι «τα δίκτυα πρέπει να λειτουργούν αδιόρατα» και όπως είπε «καλό είναι να μην μας ξέρετε», δηλαδή να λειτουργούν τα δίκτυα τόσο καλά ώστε να μην στρέφεται το βλέμμα μας στον πάροχο της πρόσβασης. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο της κρατικής επιχείρησης που διασυνδέει και υπηρετεί τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Ευχόμαστε η λειτουργία του εθνικού υπερυπολογιστή να είναι απρόσκοπτη, να εξυπηρετήσει πραγματικές ανάγκες και να ξεχάσουμε το ΕΔΕΤ.

(in.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις