Στην κ/ξ ΤΕΝΕΡΓ - ΙΤΑ, 4 περιοχές γεωθερμίας
Εργοστάσιο Συμπαραγωγής Τηλεθέρμανσης Σερρών |
Θερμοκήπιο Συμπαραγωγής Δράμας ( Παραγωγής Πιπεριών Χρωματιστών ) |
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε στην παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας στις 4 εντοπισμένες γεωθερμικές περιοχές, με στόχο αρχικά την έρευνα και στη συνέχεια την εκμετάλλευσή τους είτε για την παροχή θερμού νερού για διάφορες χρήσεις (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, τηλεθέρμανση κ.λπ.) είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν από την έρευνα προκύψουν ρευστά υψηλής θερμοκρασίας.
Η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - ΙΤΑ προκρίθηκε καθώς το ερευνητικό πρόγραμμα που πρότεινε αγγίζει τα 190 εκατ. ευρώ και για τις 4 περιοχές (71 εκατ. για τον Νέστο, 53 εκατ. για τον Έβρο, 31 εκατ. για τη Χίο, 33 εκατ. για τη Σαμοθράκη).
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη, τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης έρευνας. Αυτή θα ξεκινήσει με προκαταρκτικές γεωλογικές και σεισμικές έρευνες και με ρηχές γεωτρήσεις (έως και 300 μέτρα). Αν τα στοιχεία από τη φάση αυτήν των ερευνών είναι ενθαρρυντικά, θα ακολουθήσουν οι βαθιές γεωτρήσεις έως και 3.000 μέτρα, προκειμένου να βρεθεί υγρό με θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου, το οποίο θα επιτρέψει την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Ο αριθμός των μονάδων που μπορούν να στηριχτούν και η ισχύς κάθε μιας θα εξαρτηθούν από τις θερμοκρασίες και την ποσότητα των υγρών που θα βρεθούν σε κάθε πεδίο ξεχωριστά. Ας σημειωθεί ότι κάθε περιοχή διαθέτει διαφορετικό αριθμό γεωθερμικών πεδίων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 11.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν δεν βρεθούν πεδία υψηλής ενθαλπίας για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που είναι μάλλον απίθανο με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η εκμετάλλευση των υγρών χαμηλής θερμοκρασίας θα αξιοποιηθεί για τη θέρμανση θερμοκηπίων, τη χρήση σε ξηραντήρια αγροτικών προϊόντων, την αφαλάτωση, στην τηλεθέρμανση κτιρίων κ.λπ.
Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αναδόχων αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και η έναρξη των εργασιών μέχρι το τέλος του χρόνου.Οι συμμετέχοντες
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού κατέθεσαν φακέλους με προτάσεις για τις 4 περιοχές οι εταιρίεςΔΕΗ Ανανεώσιμες, Αιολική Κορυφάου (ENEL Green Power Hellas) και η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - ΙΤΑ. Για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο και τη Χίο η εταιρία Hellenic Geothermal (καναδική), για τον Έβρο και τον Νέστο η OR Power13 (Ισραήλ - ΗΠΑ) και η Energean Oil and Gas (η εταιρία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου) μόνο για τον Νέστο.
Η ΙΤΑ (International Technological Applications) είναι ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 1988 από τον μηχανικό Αντώνη Γερασίμου. Ειδικεύεται στον επενδυτικό και κατασκευαστικό κλάδο στους τομείς της ενέργειας και των ΑΠΕ.
Ελέγχει άμεσα ή συμμετέχει με μειοψηφικά ποσοστά σε εταιρίες αιολικών με συνολική ισχύ 132,5 μεγαβάτ. Επίσης, ελέγχει κατά 50% τη μονάδα συμπαραγωγής και τηλεθέρμανσης Σερρών ισχύος 16,5 ηλεκτρικών και 91,5 θερμικών μεγαβάτ όπως και τη μονάδα αφαλάτωσης της Μήλου με χρήση αιολικής ενέργειας, δυναμικότητας 3.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως.
Η εταιρία έχει κατασκευάσει και εκμεταλλεύεται θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων στη Δράμα, το οποίο παράγει βιολογικά προϊόντα και θερμαίνεται από μονάδα συμπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου.
Στον κατασκευαστικό τομέα, έχει αναλάβει και έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αιολικών πάρκων για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, της ΔΕΗ, της Πλαστικά Κρήτης του ΚΑΠΕ και άλλων, με συνολική ισχύ 258 μεγαβάτ.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι εισηγμένη του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και ειδικεύεται στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τον Μάιο λειτουργούσε μονάδες ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά) με συνολική ισχύ 202 μεγαβάτ, ενώ μονάδες ισχύος 678 μεγαβάτ βρίσκονται σε λειτουργία, σε κατασκευαστικό στάδιο, ή σε φάση άμεσης έναρξης της κατασκευής.
Πρόσφατα εξαγόρασε δύο εταιρίες με άδειες αιολικών στις ΗΠΑ, όπου θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η κατασκευή αιολικών μονάδων ισχύος 178 μεγαβάτ.
Σχόλια